TİRŞİK ÇORBASI HAZIRLANIŞI ve YouTube VİDEOSU
Abaka Teknoloji tarafından geliştirilen probiyotik bakteriler ile geleneksel şifa kaynağımız tirşik çorbasını yapmak artık çok kolay!
Probiyotik bakteriler mayalama işleminde kesin sonuç almanızı sağlar.
1.AŞAMA – Tirşik mayasının aktifleştirilmesi.
Tirşik mayası içeren paketi açıp bir bardak yoğurt içerisine karıştırınız. Küçük bir kavanoz kullanmanız işlemde kolaylık sağlar.
Üzerini örterek ya da karanlık bir ortama koyarak 6-8 saat bekletiniz. Bekletilen ortam çok soğuk olmamalıdır, kalorifer peteğinin üzeri oldukça uygundur.
2. AŞAMA-Tirşik çorbasının içeriğinin hazırlanması.
Tirşik çorbasının hazırlanmasında evlerde farklı oranlar ve yöntemler kullanılmaktadır. Aşağıda firmamız tarafından tavsiye edilen tarifi kullanabilirsiniz. İçerik oranlarını istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Sıralama önemli değildir ancak tirşik pancarını en son koymanız karıştırmada kolaylık sağlar.
1 kg Tirşik pancarı, 1 kg Yoğurt, 200 gr nohut, 200 gr dövme (yarma) buğday, 100 gr un, 50 gr tuz, 3-5 lt su.
Tüm içeriği karıştırdıktan sonra aktifleştirdiğiniz mayayı ekleyip kazanın üzerini streçle kapatınız ve örtüyle koruyunuz. Ilık ortamda bekletmeniz daha iyi sonuç almanızı sağlar. 12-14 saat mayalanmanın ardından 2-3 saat pişirim yapınız. Pişirim yaparken kazanın ağzını açık bırakınız ve sürekli karıştırınız.
PÜF NOKTASI 1: Mayalama işlemine başlamadan kazanın yüzeyine un serpiştirerek kapatırsanız mayalama daha hızlı olur ve mayalama süresinin sonunda bu yüzeyde ekşi maya elde etmiş olursunuz.
PÜF NOKTASI 2: Nohut doğrudan kullanabilirsiniz aynı zamanda çiğ un şeklinde de kullanabilirsiniz.
DİKKAT! Tirşik pancarının doğal hali hafif toksik özelliğe sahiptir, çıplak elle dokunmayınız eldiven kullanınız. Çiğ halde yemek sağlığınız için tehlikelidir.