BİTTER ÇİKOLATA GERÇEKTEN SAĞLIKLI MI?
DİYETİSYEN TAVSİYELERİ & EN POPÜLER ÖNERİLER Merhaba çikolata severler! Kim sevmez ki çikolatayı? 😋 Ama çikolata deyince akla gelen ilk soru- Sağlıklı mı? 🤔 Bugün bunu hep birlikte öğreneceğiz! Evet, doğru bildiniz! Diyetisyenlerin de onayladığı en sağlıklı çikolata, bitter çikolata! Neden mi? Hadi gelin, cevabı birlikte bulalım! Bitter çikolata, kakao çekirdeklerinin en yoğun olduğu çikolata türüdür. Palo Alto, California'daki Whitney E. Ar-ge merkezinde görev yapan bir diyetisyen olan Whitney English, “Çikolata ürünlerinin sağlığa faydaları, anti-enflamatuar, antikanser ve antihipertansif özelliklere sahip olan çok sayıda fitokimyasal madde içeren kakao çekirdeği sayesindedir” diyor. Yani antioksidanlar, mineraller ve daha pek çok faydalı madde açısından tam bir hazine! 🤩 %70 ve üzeri kakao oranına sahip bitter çikolatalar daha az şeker, daha çok faydalı bitki bileşenleri içerir. Durham, Kuzey Carolina'daki Duke Yaşam Tarzı ve Kilo Yönetimi Merkezi'nde görev yapan bir diyetisyen olan Elisabetta Politi, bitter çikolatanın sütlü veya beyaz çikolataya göre daha yüksek flavonoid içeriğine sahip olduğunu söylüyor. Flavonoidler, kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. 💪 Ayrıca iltihaplanmayı da azaltarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Harika değil mi? Bitti mi? Tabii ki hayır! Bitter çikolata mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin üretimini artırır. Yani kaygıyı azaltır, stresi hafifletir. 😊 Magnezyum içeriği sayesinde de ruh halimizi iyileştirir. Yani bir parça bitter çikolata ile hem mutlu hem de rahat hissedersiniz! Diyetisyenler ne kadar tüketmemiz gerektiğini de söylüyor- Günde birkaç kare bitter çikolata tam size göre! Fazlası kilo almaya neden olabilir, o yüzden ölçülü olmak şart! 😉 "Bitter çikolatayı pek sevmiyorum" mu diyorsunuz? O zaman dilinizin üzerinde eritmeyi deneyin. Ya da deniz tuzu ve kuru meyve ile tatlandırılmış çeşitlerini tercih edin. Hatta taze meyveleri eritilmiş bitter çikolataya batırmak da harika bir fikir! 😋 Ancak çikolatayla ilgili şüpheler bitmiyor.American Consumer Reports 2022 yılında çeşitli markalara ait 28 bitter çikolatayı test ettiğinde, hepsinde sağlığa zararlı iki ağır metal olan kadmiyum ve kurşun buldu. Kuruluş test sonuçlarını açıkladığında, seviyelerin aşırı yüksek olmadığını, ancak tespit edilebilir olduğunu söyledi. Amerikan Ulusal Şekerlemeciler Birliği ise çikolatanın yenmesinin güvenli olduğunu ve test edilen tüm ürünlerin “katı kalite ve güvenlik gerekliliklerine uygun” olduğunu belirtti. English, ağır metallerden kaynaklanan zararların bitter çikolatadaki diğer olumlu bileşiklerden daha ağır bastığını belirtiyor. Tabii ki her şeyde olduğu gibi ölçülü tüketmeyi unutmayın. 😉 Unutmayın, önce sağlık! Canınız tatlı bir şeyler çektiğinde, birkaç kare bitter çikolata harika bir seçim olabilir. Sağlıklı tatlılar, mutlu hayatlar! Çikolata ile kalın, sağlıklı kalın! 🍫❤️ #disbiyoz #probiyotikler #prebiyotikler #mikrobiyom #sindirimsağlığı #fermentegıdalar #inflamasyon #sağlıklıbeslenme #bağırsaksağlığı #sağlıklıtarifler #antioksidanlar #fiberzengin #şekersiz #sağlıklıatıştırmalıklar #hidrasyon #süpergıdalar #tirşikçorbası #sağlıklıgıdalar #sağlıklıklıyaşam #keşfet #keşfetteyiz #keşfetbeniöneçıkar